Ubuntu költöztetése új merevlemezre

Vége a kampánynak, lassan újraéled a blog is. Most, hogy az éjjel nappal tartó munkának vége, és  szerverbe tökéletes lesz a 32gb-os ssd, de tévedtem, így pont amire minden összeállt, túrhatom szét a meglévő telepítést. Pontosabban ez lenne a helyzet ha windows szerverem lenne (már vagy 12x telepítettem volna újra), de mivel ez linux, viszonylag egyszerű a dolog.

1. Első körben hozzunk létre partíciókat az új lemezen (ajánlott a GParted erre a célra). Arra kell csak figyelni, hogy azonos típusúak legyenek. Nálam így nézett ki:

  • Primary – ext4
  • Extended – swap

Az új primary partíciót tegyük bootable-vá (Manage Flags – boot legyen kipipálva). Érdemes adni labelt is az új partíciónak (pl.: diskname), így könnyebb lesz megtalálni

2. Mountoljuk fel az új partíciónkat, pl. ide:  /media/diskname (szégyen gyalázat, én rá szoktam nyomni a lemez nevére, a grafikus felületen, és az mountolja jól)

3. Ha ezzel megvagyunk, akkor root-ként másoljuk át az összes fájlt:

cp -ax / /media/diskname

4. A fájlok a helyükön, javítanunk kell az fstab bejegyzéseket, itt a régi disk uuid-et ki kell cserélni az újra (a diskuuid-eket a blkid parancs segítségével tudjuk kilistázni). Az fstab értelemszerűen a /media/diskname/etc/fstab helyen van…

5. kell telepítenünk egy grub-ot, hogy legyen valami a boot sectorba (itt az sdb az új lemez).

sudo grub-install --root-directory=/media/diskname /dev/sdb

Elviekben kész vagyunk. Az új boot után a dropbox-ot újra hozzá kell rendelni az account-unkhoz, mert ő a merevlemezlemez paramétereit veszi figyelembe a kulcsképzés során, így az új lemezzel új dropbox session kulcsunk is lesz.

Ha valaki a meglévő gépe mellé szeretné az újat, akkor érdemes még pár dolgot átírni:

A rendszer neve:

nano /media/diskname/etc/hostname

Régi ssh kulcs:

rm /media/diskname/etc/ssh/ssh_host_*_key*

(az új bootolás során újra kell generálni az ssh kulcsot: dpkg-reconfigure openssh-server)

Hálózati beállítások (ha valaki stat ip-t használ)

nano /media/diskname/etc/network/interfaces

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.