SmartHome – az első lépések

Már egy ideje játszok a gondolattal, hogy milyen jó lenne ha bizonyos dolgok maguktól működnének otthon. Eddig mindig elvetettem az ötletet, mert bárki bármit mond, egy ház pont annyira tud okos házként működni, amennyi okos eszközt beletelepítenek, és azok a házak, amiket nem eleve ilyen céllal terveznek, sajnos igen komoly hátrányból indulnak.

De hát egy kis okosság nem árthat, ezért gondoltam teszek egy kis lépést, és beszereztem pár milight égőt. Az egyik ismerősöm ajánlotta, akciós, mit veszíthetek.

A terv az volt, hogy szépen bekötöm a hálóba, és munkanapokon reggel 7 körül elkezd majd feléledezni, én pedig erre felébredek, vagy ha nem is erre, de mindenesetre könnyebben mintha csak az óra keltene.

Sajnálatos módon a csomagban rögtön 4 izzó volt, ezért elkezdett bonyolódni a dolog.

Szerverem, milight API van, a cron és egy egyszerű bash script megoldja jól az égőkapcsolgatás nem túl komplex problémáját, nincs miért aggódni.

Aztán az api-k olvasgatása közben ráakadtam az OpenHab-ra, amit pont ilyen eszközök kapcsolgatására találtak ki. Miközben épp mindenkinek az okos égőimmel dicsekedtem, amikor a barátom csak annyit mondott, hogy nagy dolog, nála már egy ideje a raspberrypi vezérli a fűtést…

Azt hiszem ez volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy elvesztem. Én is akartam weboldalról vezérelhető fűtést, grafikont, mobilklienst… És azt hiszem ezzel egy időben kezdett jelezni egy apró kis lámpa is a fejemben, hogy megint egy olyan területre sodródtam, ami rengeteg időt elrabol majd az életemből… De hát mint tudjuk az élet kegyetlen, és mint mondtam, szerverem már úgyis volt, szóval el is kezdtem a tervezgetést 🙂

Azóta foglalkoztam már a relékkel, gpio protokollal, kábelekkel, ellenállásokkal, hőmérőkkel, és egy rakat programmal mindezekhez… De igyekszem tartani magam a fokozatosság elvéhez, így a fűtésvezérlés projekt már csak nyárra marad, akkor talán nem lesz annyira nagy probléma, ha pár hétig nem jó a fűtés.

Első körben összeszedtem az elvárásokat az új rendszerrel kapcsolatban:

  • Ha hazajövök, kapcsolódjanak fel az ajtó előtti, és folyosói lámpák
  • Ha bekapcsolom a TV-t akkor a nappaliban tompuljon le a világítás
  • Ugyanez a számítógépnél
  • Munkanapokon reggel szépen fokozatosan kapcsoljon fel a lámpa a hálóban
  • Ha elmegyek otthonról minden lámpa kapcsoljon le
  • Ha bekapcsolom a számítógépemet, álljon minden olyan ami jelentős hálózati forgalmat generál (pl. a qbittorrent amivel rendszerint a legújabb ubuntu iso-kat töltöm le)
  • + fűtés vezérlés

Természetesen mindezt lehessen vezérelni egyszerűen, és lehetőleg mindenhonnan (számítógép, telefon, tablet, és társai) ahol van internet.

A megvalósítás során fontos szempont volt, hogy ha megáll a szerverem, akkor ne álljon meg minden, ezért a hagyományos lámpa funkciókat is meg szeretném tartani. Szerencsére minden szobában 3 kábelt húztak fel a lámpákhoz. Egyet összekötök fixen (kapcsolótól függetlenül lesz benne áram), ez megy majd az okos égő foglalatába, a lámpa többi része pedig hagyományos lámpaként funkcionál majd tovább. A fűtés esetén pedig a termosztát kábelét osztom ketté, így egy váltókapcsolóval bármikor vissza lehet majd állni a hagyományos termosztát alapú vezérlésre.

Ennyit a nagy tervekről, az elkövetkező postok várhatóan a megvalósításról, buktatókról, és a vég nélküli szívásokról fog szólni… Addig is olvassátok a devttys0 blog-ot, hogy még időben elmenjen a kedvetek az okos eszközöktől, és megkíméljétek magatokat mindattól ami még előttem áll 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.