Selenium headless test

A selenium egy zseniális eszköz, én személy szerint nem csak tesztelésre, hanem folyamat automatizálásra is egyre többet használom. Néha egyszerűen x nélkül szeretném használni, hogy csinálja meg amit szeretnék, a többi dolog nem is érdekel.

Ehhez az alábbi dolgok szükségesek:

  • firefox (apt-get install firefox)
  • java (apt-get install default-jre)
  • selenium, és selenium RC (lásd később)
  • egy két csomag, hogy fusson a firefox x nélkül (apt-get -y install xvfb x11-xkb-utils xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-scalable xfonts-cyrillic libstdc++5 xserver-xorg-core xauth dbus-x11)

Első lépésként bármilyen gépen el kell készíteni magát a teszt esetet. Ehhez a firefox alá fel kell telepíteni a selenium plugint, amiben a record-al felvehetjük amit csinálunk, majd menthetjük. Fontos, hogy nekünk nem csak egy teszt esetre (test case), hanem egy test suite-ra is szükségünk lesz. Tehát először mentsük a tesztesetet (File – Save Test Case) majd a hozzá tartozó Test Sutie-ot is (File – Save Test Suite).

Ezek után irány a linux, ahol az alábbi script-el tudjuk elrúgni a tesztet:

#!/bin/sh
Xvfb -fp /usr/share/fonts/X11/misc/ :22 -screen 0 1024x768x16 2>&1 &
export DISPLAY=:22
java -jar selenium-server-standalone-2.42.2.jar -htmlSuite "*firefox" "http://192.168.2.1" "rrestart_suite.html" "results.html"

A fenti példában:

  • “http://192.168.2.1” – az oldal címe, amint a tesztesetet le fogja futtatni
  • “rrestart_suite.html” – a test suite neve
  • “results.html” – ebbe a fájlba kerülnek naplózásra futási eredmények

Egyébként a seleniumot meg lehet hajtani java programból is, ami egy sokkal érdekesebb téma(ez által lehet pl. excel adatforrás alapú tömeges tesztelést végezni). Ha lesz időm, talán arról is készül majd egy rövid cikk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.