Rex fájlok használata Cubase 4 alatt

Szemfülesek észrevehették, hogy megjelent a Cubase 4 kategória is, gondoltam ennek örömére írok is egy rövid cikket a témával kapcsolatban.
A rex fájl nem más, mint a Propellerhead cég Reason programjában debütáló olyan hang fájl, ami tartalmazza a hangmintához tartozó alap lejátszási sebességet (BPM) valamint fel van osztva részekre (slices).
A lejátszás úgy történik, hogy a megfelelő időpillanatban elindítják az aktuális rész lejátszását. Ebből következik, hogy ha egy kicsit állítunk a lejátszás ütemén, akkor a hangminta (például dob) még teljesen élvezhető. Természetesen ha túl gyorsra állítjuk a lejátszást a slice-ok összelapolódnak, és még mielőtt az előző véget érne, elkezdődik a következő, ha túl lassú a tempó, akkor pedig szünetek keletkeznek. Azt lehet mondani, hogy az alap sebességtől függően olyan 30-80 bpm sebességkülönbséget még át lehet hidalni rex fájlok használata során.

De mi is a probléma, ha mindezt Cubase 4 alatt szeretnénk használni. A legfőbb probléma az, hogy a Propellerhead az másik cég, mint a Steinberg.
A Rex fájlok használatának jogát a birtokló cég elég rendesen visszatartotta. Mostmár elértük azt, hogy a Cubase tud importálni rex fájlokat. Ellenben a tempó adatokat nem veszi figyelembe. Két dolgot tehetünk.
Elmentjük a Rex fájlt wav fájlként (ezt tudja a Cubase is ha audio mixdownt mondunk neki a rex fájlra), majd a Cubase által adott Hitpoint funkcióval újra felosztjuk a fájlt, és onnantól kezdve teljes értékű loopként tudjuk használni. Ez egy működőképes megoldás, speciel én annyira nem szeretem.

Második lehetőség, hogy használjuk a Propellerhead Recycle programját, ami azért is előnyös, mert segítségével könnyedén tudunk válogatni a meglévő rex állományaink közül, továbbá ki tudja a kiválasztott rex fájl lejátszási tempóját menteni midi-be (Ezt a funkciót használta a Reason alatt a Dr Rex is). Ehhez az alábbit kell tenni a Recycle programban: File menü -> Export -> és ott „.mid” formátumban mentjük a fájlt. (Én a rex fájlok mellé azonos névvel mentem a mid fájlokat is, mondván bármikor jól jöhet a rex-hez tartozó midi :).
Ezek után Cubase alá egy hang sávra ráhúzzuk a rex fájlt, majd egy midi sávra a midi fájlt. Kijelöljük a midi részt, majd:
Midi menü -> Advanced Quantize -> Part to Groove
Ezzel létrehoztunk egy olyan Quantizálást ami a midi részen alapul. Nincs is más dolgunk, csak alkalmaznunk kell ezt a Quantizálást a Rex fájlunkon. Ezután a midi törölhető a projektből.
Duplaklikk az importált Rex fájlon, majd az előjövő hangszerkesztő ablakon a Quantize értékét állítsuk át az importáltra. Ha a midi fájl neve 064.mid volt, akkor a hozzá tartozó kvantálási érték: >>>064.mid…
Ezek után már teljesen jól lejátszhatóak a rex fájlaink.
Amennyiben szeretnénk a részek lejátszását midi alapján összekeverni, a rex fájlt egy VSTI-be kell tölteni (például: NI Battery, NI Kontakt) majd ezt kell vezérelni a Rex-hez tartozó már importált midi fájlal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.