Pályanap az euroringen

Soha nem volt sportautóm, soha nem is voltam versenypályán. A mondat első fele már egy ideje hamis, a második pedig ma reggel óta.

Még mielőtt belevágnánk fontos leszögezni: az első versenypálya élmény picit olyan mint az első szex. Belopja magát az ember szívébe, és ezek után oda az objektivitás… Figyelem: Sok sok elfogult sor következik…

A maradék racionalitásba kapaszkodva, átgondolva mit is tervezek most. Azt tervezem, hogy áradozzak arról:

  • hogyan rongálok egy autót, amit a legtöbb ember meg se enged magának (a bölcsebbek meg se akarják engedni maguknak)
  • hogy súlyosbítsam a helyzetet ezért kilométereket autózok, és pluszban pálya használati díjat is fizetek
  • mindemellett pár perc száguldásért annyi pénzt költök benzinre, amiből egy kisebb Afrikai falu elélne egy hétig (a fékbetétekről, gumikról, stb. most inkább nem beszélnék)

Ha még ennél is messzebbről próbálom megközelíteni a dolgot, akkor a sportautósok ősi kérdéséhez kell visszatérnem (most kihagyjuk azokat a sportautósokat akik annyira szerencsések, hogy nekik igazából mindegy).

Bennem is, mint megannyi sorstársamban felmerült már a kínzó kérdés: megérte e. Megérte e a sok pénz az autóra, szervizre, gumikra, tárolásra, és mindenre ami egy “sport”(os) autóval jár. Szerintem akikben ez e kérdés még vétel előtt felmerül, azok elvesznek. Akikben nem merül fel ez a kérdés időben, vagy csak nem vesznek róla tudomást, és a (racionális gondolkodással teljesen ellentmondó) “sportautót veszek” útra lépnek, idővel órával ők is eljutnak ezen kérdéshez. Ha mást nem is, a kérdésre a választ megkaptam ma a pályán: Igen, megérte.

Amikor először beleültem a 350Z-be furcsa volt. Arogáns… Nehéz volt a kormány, mindemellett zavaróan pontos, kemény a felfüggesztés, durvák a pedálok, nehéz a váltó. Aztán elkezdtem próbálgatni, olvasgatni, gyakorolni, jobb lett, de valahogy nem az igazi. Jó példa erre a Heel and Toe aminek gyakorlása közben, arra jutottam, hogy túl alul van a gázpedál, és ezt így nem lehet.

Na az ilyen apró részletek kerültek a helyükre az első pályakör után. A kormánymű zseniális, szó sincs róla, hogy nehézkes. A pedálok pedig… Nem a gáz van felül, csak közúton ritkán fékezünk akkorát, hogy a fék a gáz mellé kerüljön, miközben visszaváltunk, hogy ismételten gázt adjunk. Egyszóval a pályán a helyére került minden (szinte minden, de erről majd később) és egy hatalmas élménnyé állt össze az egész, de ne szaladjunk ennyire előre.

A nap jól indult, jó idő, kis forgalom, 8 órás indulással, egy gyors tankolással, kényelmesen le lehet érni az M5-ön az euroring-ig, az 52 lehajtó mellett már a pálya van, szóval eltévedni nagyon nem lehet.

A nyitás pontos volt, 9:10 körül már túl voltam a papírozáson (szokásos dolgok: minden saját felelősség, hátra figyelni nem kell, aki előzni akar oldja meg ahogy tudja). Szépen végigmutatták a pályát (box-ok, büfé, wc), és mondták, hogy végeztünk, ha gondolom, akkor kezdhetek beöltözni. Itt elgondolkoztam egy kicsit. Arra gondoltam én is, hogy leveszem a kabátom, vagy valami, de azt inkább leöltözésnek hívnám, nem beöltözésnek. Tisztáztuk, hogy esetemben beöltözés elmarad, volt még egy kis kavarás a bukósisakkal, de mivel nincs becsövezve az autó, így az sem kötelező, infinite happiness, irány a pálya.

Mint megtudtam, a mai nap autós és motoros pályanap (általában ilyen nyílt nap van euroringen), ami abból áll, hogy fél óra autó, fél óra motor. Ha van motor… Beírva volt, (legnagyobb bánatomra) jelen viszont nem, így annyit mentem, amennyit akartam. Rajtam kívül egy sporttárs rótta a köröket, egy épített BMW sportautóval (ő tényleg beöltözött és sisakja is volt). Igazából ha lett volna motoros az se zavart volna, egy kimenetel nekem 4-6 körből állt, ezután már elfajult annyira a helyzet (a fékek terén, meg a bennem lezajlott kémiai folyamatok miatt), hogy mindenkinek jól jött egy fél-háromnegyed órás semmittevés a box-utcában. Ilyenkor lehetett élvezni a büfé szolgáltatásait (nekem nem tűnt túlárazottnak 180 ft egy ásványvíz).

box utca - csendélet

Egyetlen nem várt esemény az volt, hogy fél órára lezárták a pályát, mert a füvészek ott felejtettek valami cuccot a pályától nem messze, és elszállították (mondták, hogy tudom ott a kanyar után, láthattam… hát én csak azt láttam ami az aszfalton van, azt is legalább 10 féle erőhatás között vergődve, csikorgó gumik mellett, nem nagyon foglalkoztattak a pálya mellett található kütyük).

Azért két embernek elég nagy még az euroring is, két alkalommal voltam a narancs BMW-vel együtt a pályán, először még ő is lazázott, így 3-4 kört mentem előtte (kint voltam amikor mögém állt be 1 körrel), aztán kiálltam (kb. addigra ért volna be), másodszorra pedig egyszerűen elment mellettem (tudom, hogy nem kell, de engedtem, sokkal gyorsabb volt, és amúgy is elment volna).

Azt hiszem a mért körén 1:26 volt a legjobb ideje a srácnak (lehet rosszul emlékszek, nem annyira figyeltem), lehetne fogni ezt a  sport futóműre, a sport fékekre, a slick gumikra, de érzésre én inkább azt mondanám egyszerűen jobb volt.

Ha már itt tartunk a 3 kiállás után elkezdtem én is mérni a köridőket a nissan stopperével (nem transzponderrel, de 3000-ért adnak azt is). Mivel csak magamnak mértem, nem törekedtem a pontosságra (de nem is az volt a cél, hogy átverjem magam, szóval lehetőségeimhez képest igyekeztem egy helyen elindítani, és megállítani a stoppert).

Az átlagos köridőim 1:40 körül voltak, véleményem szerint 1:45 alatt (jó időben) bármikor teljesíthető a pálya gyári 350z-vel, ilyenkor sétaautózás közeli a helyzet, és nem is kimondottan félelmetes.

A következő képen, aki azt látja, hogy poros a műszerfalam, az valószínű lány.

1:33.6
1:33.6

A legjobb “mért” köröm 1:33.6 (mivel kézi stopperrel mértem, semmit sem jelent, lehet benne +/- x mp is). Azt hozzáteszem, hogy ebben a körben tényleg minden működött, minden a helyén volt, és a vége felé 3-asban nem kevéssel gyakorlatilag egyenes vonalon repültem át az egyik sikánon. Így utólag jó volt, de azért nem ismételném meg. Szokták mondani, hogy abban a köridőben van a tudás, amit konstans tud hozni az ember. Hát én ezt még nem tudom hozni, de attól még büszke vagyok rá 🙂

A többi 8-10mp-el hosszabb köreim alatt is csikorogtak a gumik, és harcolni kellett az elemekkel rendesen, halálfélelmem csak párszor volt (de a nissan nem hagyott cserben, hála a tervezőnek).

Kicsúszni szerencsére nem csúsztam ki, a ment körből az abs 2x fogott meg (nem, nem kapcsoltam ki), ami szerintem nem rossz eredmény azt is figyelembe véve, hogy egyáltalán nem gyakoroltam a pályát (tudom, hogy van  rfactor-ba, és tudom, hogy én hangsúlyoztam ennek a jelentőségét, de sajna időm nem volt rá, ha volt akkor meg a Toban Raceway Parkot erőltettem… De majd a jövőben 🙂 ).

Ha már itt tartunk, az rfactor azért nem rossz, bár nem sokat mentem eddig benne (nem sokat = összesen 6-7 órát), az ideális ívek belövésében, pálya szakaszok azonosításában, nem várt szituációk kezelésében sokat tanultam belőle. Viszont azt is látni kell, hogy amikor 60-70-el sodródunk bele egy kanyarból az egyenesbe, a gyorsulási erő az ajtóhoz tapaszt, mindeközben gázt adunk, a motor boldogságában kellemesen felgurgulázik, és éppen 110 fölé próbálunk gyorsulni, a következő 90 fokos kanyar előtt amit már látunk is, és nincs kimondottan messze, sőt nagyon is közel (ez a hosszú mondat egy időpillanatban játszódik le bennünk, miközben az agyunk egy titkos kis szeglete egyre hangosabban kiáltja veszély, veszély)… Szóval ez azért picit más, mint az rfactor. Ilyenkor az embernek meg kell küzdenie a démonjaival (a fizikával, a túlzott bátorságával, halálfélelmével, a technikába vetett hitével, mindenkinek a saját szájíze szerint)

A pálya nem kimondottan gyors, de a 350Z-nek nagyon fekszik. Gyakorlatilag 2-esben lehet tolni a kanyargós részeket, és 3-asban a gyors szakaszokat, tehát váltani 1 körben nem kell túl sokat (én 3 gyors részt találtam magamnak). Az autó fantasztikusan megy, valamiért ez az az autó amiben mindig ráébredek, hogy nem is nyomtam tövig a gázt, pedig ha azt teszem akkor egy vérengző vadállattá változik pillanatok alatt (pálya ide, pálya oda, kimondottan kevés pillanat volt, amikor tövig mertem nyomni a gázt, és ennek általában az lett a következménye, hogy egy idő után kétségbeesetten próbáltam az úton tartani az autót és ezáltal magamat is).

A pálya elsősorban motorosokra lett kitalálva, ennek egyik pozitív mellékhatása, hogy a rázókövek igen barátiak (laposak), bátran lehet őket használni, lehet rajtuk szép íveket autózni, és a felfüggesztésünk is egyben marad a végére. A pálya a híresztelésekkel ellentétben nem szűk, simán el lehet férni rajta (bár normálisan előzni szerintem tényleg csak pár helyen lehet az éles kanyarok miatt).

Az autóval összességében elégedett voltam, kivéve a lengéscsillapítókat. Sajnos minden utcai autóban ez egy fájó kompromisszum, amit az én autóm se kerülhetett el. A keményebb kanyarokban a karok egyszerűen benyaklottak, és ilyenkor a kerék finoman elkezdte dörzsölgetni a felette található műanyagot ezzel is jelezve, hogy jól van, elég már… Nincs is ezzel baj, ha keményebb lenne, akkor minden utcai kátyú leverné az ember veséjét (így is jobban üt a pesti utakon, mint egy komfortos sedan), de pályán köztudottan nincsenek kátyúk, és úthibák, ellenben vannak kimondottan nagy erőhatások, ezért ez az utcai hozzáállás sajna nem a legjobb. Fogni erre nem érdemes semmit, lengéscsillapítókkal lehet másodperceket hozni, de ettől eltekintve is van hova fejlődnöm. A lengéscsillapító probléma “szerencsére” elég könnyen orvosolható: ki kell dobni a gyárit, be kell cserélni sok pénzt KW V3-as lengéscsillapítókra, be kell szereltetni. Ilyen egyszerű az egész. A jelenlegi helyzetemben sajnos belátható időn belül nincs ilyesmire esély bármily egyszerűnek is tűnik ez a folyamat (persze ha valamilyen okból tönkremenne a gyári, ami könnyen megtörténhet tekintve a pályán lévő igénybevételt, akkor az meghibásodásnak minősül, és a csere elkerülhetetlen… 😉 )

A motor abszolút nem melegedett, ment is jobban mint engedni mertem, ennek ellenére minden kiállás után normális szinten volt a vízhőmérséklet.

A fékek is jól szerepeltek (kaptak rendesen, de az intenzív fék igénybevétel sajnos a versenypályák egyik legfőbb ismérve). Fékerő nem ment el soha, csökkenni se nagyon csökkent (vagy nem éreztem), de ha megnézitek a lenti képet látszanak a bemarások, és egy pici izzás (későn kapcsoltam és a képet már kb. 5-10 perc hűtés után csináltam). Az első pár közúti fékezés során lehetett érezni a bemarások miatti apró lökéseket a pedálon, de ezek elsimultak amire beértem Pestre 🙂

Fékek egy pályanap után

A pályabérlet ha klub tag vagy (ami 2000 HUF egy évre) akkor 14 000HUF-ból egy délelőttre.

A kocsi pillanatnyi fogyasztását nem mértem (akkor kellett volna mérni, amikor sokat pörög, de akkor épp féltem, és a legkisebb problémám a pillanatnyi fogyasztás volt), de teli tankkal érkeztem, negyed tank fogyott el délig, az kb. 17 liternek felel meg az én esetemben. 20 körnél nem mentem többet,  az nagyjából 50 km-nek felel meg. Ha köridőben nem is, de fogyasztásban már hoztam a versenyszintet 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.