OpenHab – az első lépések

Az gyorsan eldőlt, hogy az otthoni okos eszközök vezérlését az OpenHab végzi majd. Hogy miért annak számtalan oka van. Pl. azért mert ilyen eszközök vezérlése tervezték, mert nyílt forráskódú, ingyenes, és végezetül java-ban írták… Egyébként ez utóbbiért már csak szakmai érdeklődésből is szétkaptam volna, hogy megnézzem, hogy működik

Az OpenHab telepítését nem is boncolgatnám nagyon, Linux alatt elég egyszerű telepíteni apt-get-el a fejlesztők által készített telepítési leírás alapján. Windows alatt is hasonló a helyzet, csak apt-get nélkül 🙂

A telepítés után létrejön pár fontos könyvtár, melyek az alábbiak:

  • /etc/openhab – nem meglepő módon ide kerülnek az alkalmazás konfigjai
  • /var/log/openhab – ide pedig az alkalmazás logjai
  •  /usr/share/openhab/webapps/images – itt vannak azok a képek, amikre hivatkozhatunk a konfigurációnkban
  • /usr/share/openhab/addons/ – itt pedig a feltelepített binding-ek

Bindingeket is érdemes apt-get-tel telepíteni, mert így maguktól tudnak frissülni.

Akárcsak a zenei masterre, az OpenHab telepítésre is igaz, hogy a kevesebb néha több. Tehát mindig csak azt a bindinget telepítsük fel, és azt a feature-t konfiguráljuk be, amit tényleg használni szeretnénk. Én kicsit problémásnak éreztem, hogy minden addon konfigurációja bele van rakva az openhab.cfg-be,  ami ezáltal egy 2000 soros. Ebből a kezdeti setupban kb. 5 sort kellett módosítani, és ebben már a levélküldés beállítása is benne volt, a többi irreleváns.

Még mielőtt a tényleges implementációba belefolynánk tekintsük át az OpenHab főbb komponenseit:

Addons: ezek azok az opcionális komponensek, amik segítségével bővíthetőek az openhab alaprendszer funkcionalitásai. Ebből elég sok féle van, amik általam használatra kerülnek egy egy projekt kapcsán azt igyekszem majd leírni. Gyakorlatilag ezek a külső interfészek a HW eszközök, és minden más rendszer felé

Items: az eszközeink leírásai. Ide nem csak a fizikai eszközök tartoznak, mint pl. a villanykapcsoló, és az okoségő, hanem különböző logikai eszközök is létrehozhatóak (pl. számítógép be van e kapcsolva állapotjelző, amihez semmilyen HW érzékelő nem tartozik)

Rules: szabályok amik azt írják le, hogy bizonyos esemény bekövetkeztében (ez leggyakrabban időzítő, vagy eszköz állapot változás) mi történjen.

Sitemaps: itt tudjuk leírni, hogy az általunk definiált eszköz listából mit mutasson a rendszer a felhasználóknak, és hogyan. Én egy apró design flaw-nak tartom, hogy ide nem csak a mit rész került, hanem a hogyan rész is, mert ez a csoportok kezelésénél elég érdekes helyzeteket szül (csoport kezelés kapcsán már nem tudjuk befolyásolni a csoporton belüli item-ek megjelenését), de ne szaladjunk ennyire előre.

Ahhoz, hogy az OpenHab egyáltalán működjön, a fenti dolgokból létre kell hozni valamit, ellenkező esetben a program egy elegáns exception-nel, és call stack-al jelzi, hogy nincs default.sitemap. Az átlag felhasználó valahol itt adja fel a harcot (elég sok fórumon felmerül a probléma, hogy ez az exception jön, és ilyenkor mi a teendő).

Szégyen gyalázat, de ezen a ponton én is elakadtam. Az ötlet az volt, hogy dropbox-ba rakom a konfigurációmat, és majd symlink-el berakom a dropbox-bol a configurations mappát a /etc/openhab/ alá. Beletelt fél órába, amire rájöttem, hogy nem a kezdeti konfigurációval lesz itt a gond, hanem az openhab valamiért nem olvassa fel symlink-en keresztül a konfigurációt…

Hardlinkelni nem akartam, így maradt a fapados felhőtlen megoldás: kiajánlottam a /etc/openhab mappát samba-n, és raktam bele még pár symlink-et az images, és a log könytárra.

Az OpenHab konfigurációkat, rule-okat célszerű az OpenHab Designerrel csinálni, mert azon felül, hogy ellenőrzi a beírt kódokat, fel is tudja ajánlani az adott helyen alkalmazható kulcsszavakat. A designert windows alá sajnos csak 32bit-es jdk-ra fordították le (nem tudom miért). Ha esetleg valaki 64 bit-es jvm-et használ, akkor megszívja. Ebben az esetben az alábbit kell tenni:

Kitömöríteni a designert egy számára választott könyvtárba. Ide létre kell hozni egy jvm könyvtárat, amibe bele kell telepíteni egy 32 bit-es portable java-t. Ezután az openHAB-Designer.ini fájl elejére be kell szúrni az alábbi sort:

-vm ./jvm

És már működik is. Kezdetben érdemes a demo konfigurációból kiindulni, és kitörölgetni ami nem kell, aztán szépen lassan építgetni a saját rendszerünket a példák, és a gyűjtött tapasztalatok alapján.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.