Goodbye Cubase 4 Studio

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a mai világban bizonyos egyszerű dolgok már nem jelentenek problémát. Különösen igaz ez állítás azon szoftverekre, amihez rengeteg javítás kijött már, több ezer felhasználója van, és még pénzt is adtunk érte (sokat). Sajnos a Steinberg cég mindig ráébreszt arra, hogy van még hova fejlődni, vagy egész egyszerűen ez egy üzletpolitikai kérdés náluk. Döntse el mindenki maga. De hogy mi is a baj a cubase 4 stúdióval?
A Cubase-nek két verzióját adják ki, az egyszerűbbet, és a teljeset (studio, -). A kettő között minimális a különbség, amit egy mondatban el lehet mondani (és nem kell túl nagy körmondatot írni hozzá). A teljes verzióban lehet 5.1 mixeket készíteni, a stúdió-ban csak sztereót, valamint a teljesben van Control Room (sok lehalgató monitor kezelésére), és több beépített hangszer.
Ezen dolgokat átgondolva, az ember aki csak zenélni szeretne, megveszi a studio editiont. De a kedves fejlesztők olyan ügyesen vágták meg a „nagy” verziót, hogy pár alapvető dolog sérült ezáltal.
Vegyünk alapul egy egyszerű példát: Az ember használni szeretne egy olyan hangszert aminek 2 sztereó kimenete van (ritka, de van ilyen). Mit ír ki a Cubase Studio? Nincs 5.1 támogatás. Persze ilyenkor az ember kétségbeesetten próbál megoldást találni, segítséget kérni a fórumon, írni a supportnak, de mint általában, semmi se történik.
De egy másik ékes példa erre, a metronóm hangereje. Történt ugyanis, hogy a metronóm hangerő beállítását berakták a control room ablakra. Úgyis ott állítja az ember a fejhalgatók, meg lehalgató monitorok hangerejét, amikben mint szólhat metronóm, szóval rendjén is van ez így. Csakhogy mint írtam az a panel a Studio kiadásnak nem része. Tehát aki szeretne metronóm hangerőt állítani, és nem akar még pár százezret upgrade-re költeni, kénytelen kikötni a metronómot egy külön csatornára, és a hangkártyája mixerével halkítani, vagy hangosítani.
Mindenesetre én upgradeltem az 5-re, meglátjuk, hogy a borítóra írt nagy szavakból mi fedi a valóságot.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.