Archive for the ‘driving’ Category

Kerékméret számítás

Monday, January 23rd, 2017

Egy aranyat érő bejegyzés, mindenkinek aki ki szeretné számítani a kereke teljes méretét: http://www.vintagewheelworks.com/tech-wheel-height.php

Bátor…

Tuesday, October 25th, 2016

418 lóerős ford focus

Friday, November 27th, 2015

A black friday kapcsán találtam ezt a gyöngyszemet az emag-on, az “autó, sport” kategóriában… Gyári 418LE ennyiért…

De természetesen csak egy elírásról volt szó 🙁

Snap1

Napi okosság

Wednesday, March 5th, 2014

You can live in your car, but you can’t race your house.

Android tanúlság

Friday, February 14th, 2014

_20140214_162331

 

A kocsikkal csak a baj van… 🙂
(by Google)

Hamarosan…

Sunday, February 2nd, 2014

RicmoTech LoadCell mod

Friday, August 30th, 2013

Az ember általában ragaszkodik a jól megszokott, és bevált dolgokhoz. Én sem nagyon mertem módosítani a jól bevált Logitech G27-en. Persze, ahhoz, hogy elégedett legyek, szükség volt még pár dologra (rFactor2, PlaySeat, TrackIR), de utána úgy éreztem, hogy tényleg nincs tovább, olyan mintha egy autóban ülnék, a szimulátorok végre elérték azt a szintet, aminél több már nekem nem kell.

Aztán egy gyenge pillanatomban, mégiscsak elszántam magam egy loadcell modra, mert mindenki azt mondta, az a G27 legnagyobb problémája, hogy nem loadcell alapú a fék.

De mire is jó a loadcell? A probléma, hogy a G27-ben, minden pedált ugyanolyan módon alakítottak ki. A pedál benyomás mértékét továbbküldik a szoftvernek, és kész. Ez jó is a kuplung, és a gázpedál esetében, mert azok tényleg így működnek, de sajnálatos módon a fékpedálok esetén már nem.

Aki látott már/használt tárcsaféket, pontosan tudja, hogy a pedált csak addig lehet lenyomni, amíg a fékpofák hozzá nem érnek a féktárcsához. Onnantól kezdve már a lenyomás ereje számít, nem “esik” beljebb a pedál, és legfőképpen nem a pedál pozíció határozza meg a fékezés mértékét.

A LoadCell-es pedál tehát nem esik be. Van egy pici holtjátéka (hogy szimulálja amíg a fékpofa a féktárcsáig elér), de utána megáll, és a lenyomás mértéke számít. Ráadásul minél jobban szeretnénk fékezni, annál erősebben kell nyomni a pedált, míg a hagyományos esetben csak beljebb kell nyomni. Ez így leírva nem tűnik olyan nagy dolognak, de valójában hatalmas különbség.

Egy kis csavarozás, és farigcsálás után a helyére került a LoadCell, és bár működött, nagyon furcsának éreztem. Annyira, hogy el is ment a kedvem a vezetéstől, és bár nem jellemző rám picit szomorú voltam. Be se lehet nyomni a fékpedált, minden fékezési pontom, és amit eddig gyakoroltam kuka, lehet vissza kellene csinálni az egészet, és a többi.

Ma aztán nem bírtam tovább, és a már jól bevált pályán, a jól bevált autóval mentem pár kört. A hatás lehengerlő volt. Sokkal jobban éreztem az autót, a féket, egyszer sem blokkolt egyik kerék sem, iszonyú durván lehet csapatni. Az már csak a jéghegy csúcsa, hogy a második körnél már 1.3 másodperccel gyorsabb voltam az eddigi leggyorsabb körömnél (és azért nem kevés kört mentem már). Szóval a loadcell bevált, mindenkinek bátran ajánlom.

Van sokféle, az enyém innen jött.

 

RFactor 2 pályák

Monday, April 1st, 2013

Egy élet munkájával sikerült pár pályát átmentenem rfactor1-ből az rfactor2-be:

Euro_GP.rfcmp

Hungaroring_2009.rfcmp

Pannoniaring.rfcmp

Malaysia 1:04

Monday, April 1st, 2013

Hosszabbodnak a napok, rövidülnek a köridők, szóval minden úgy halad, ahogy haladnia kell. Megvan az 1:04 ami azt jelenti, hogy egyszer már tudtam menni egy majdnem tökéletes kört (kézi váltóval, és manuális kuplunggal, abs és assistok nélkül). Igazából az idők nem számítanak, ez csak egy mérőszám, és ezért jegyzetelem, hogy látszódjon a fejlődés. Ami igazán számít az maga a folyamat, és a következtetések, tanulságok, amivel ezt az időt el lehet érni. Hamarosan itt a jó idő, és aztán lehet az egészet kezdeni újra, immáron élesben, ahol jobban fog fájni egy egy kicsúszás, és az ezzel járó dolgok. De hát ez az élet rendje. Tapasztalni, tanulni, tudni…

malaysia_nl

 

rFactor2 – north loop

Saturday, March 9th, 2013

Egy éve még örültem, hogy a malaysia north loop-on 1:12:566-t sikerült menni, és mennyire is jó az rFactor2. Akkor ha valaki azt mondja, hogy lehet ennél 1 esetleg 2 másodperccel is gyorsabb kört is menni, elhittem volna.

Most pedig eljött az idő, hogy én mondjam. Lehet, méghozzá akár 6 másodperccel is. És szerintem ennél még bőven lesz jobb, mert nem éreztem, hogy mindenhol a határon lenne az autó.

north_loop