Pro gamer settings

Az online játékokban általában a játékoson múlik mennyire jó, a teljesítményét – mint a technikai sportoknál általában – befolyásolhatja, hogy milyen beállítások mentén éri el az adott eredményeket. Nem állítom, hogy a profi beállítások használatával valaki jobb/rosszabb játékos lesz, de a mögöttük lévő gondolatok lehetnek érdekesek.

Azt hihetnénk, hogy a top játékosok kihasználják az egerek, billentyűzetek (és más egyéb fő támogatók által kínált hardverek) képességeit, de a színfalak mögé tekintve, érdekes dolgokat tapasztalhatunk.

Az egér, billentyűzet, terén minden profi ligára igaz az egy gomb – egy akció elv. Tehát ha egy gomb lenyomására több dolog is történik a játékban, akkor az csalás. Ezáltal a makrók, és minden extra funkció amit ezek az eszközök nyújtanak alapból nem használhatóak.

Ha már az egereknél tartunk, szintén érdekes, hogy a legtöbb profi játékos 400dpi körül használja az egeret,  miközben a gamer egerek dpi képessége az egekbe szökött. Pedig ha belegondolunk, a túl érzékeny egérrel több gond is van. Például jobban felszedi a hibákat, ami az egérpadon jelentkezik, az input nem interpolál…

A felbontás kapcsán pedig gyakran feltűnik a 4:3-as képarány, ami igen csak nem standard a mai monitoroknál (az 1024×768 felbontásról már nem is beszélve).

A 16:9 felbontásokkal szemben az a kifogása a legtöbb játékosnak, hogy a szemnek mozognia kell, ha a teljes képet szeretné látni, míg 4:3-ban jobban tud az ember fókuszálni, nem vonja el a figyelmét az, ami a képernyő szélén történik (pl. minimap). Az alacsony felbontás ráadásul garantálja, hogy bármivel játszunk, a elég nagy FPS-t érjük el. A 4:3-as felbontáshoz kapcsolódik, hogy a beállítást, úgynevezett “black bar” módban használják, tehát a kép nem scale-ződik ki a monitorra, hanem a két oldalon két fekete csík van.

És akkor mire is figyeljünk gamer eszközök vásárláskor ennek fényében:

  • egér esetén az eszköz tudja az 1000Hz frissítést
  • ps2 billentyűzet
  • monitor, ami tud 120Hz-es frissítést

Források:

http://www.tobyscs.com/optimal-mouse-settings-csgo/

https://docs.google.com/spreadsheets/d/12PSHqb8Vwg8rSCOkGjbbsj8iBsm8p52jOLffDc88iy8/edit#gid=0

http://team-dignitas.net/articles/blogs/CSGO/6033/Set-Up-CSGO-like-the-Team-Dignitas-Pros

 

 

Egér optimalizálás játékokhoz

Az elmúlt időben volt szerencsém mindenféle játékkal játszani, és kezdett kicsit fusztrálni, hogy az egerem nem mindig úgy viselkedik mint ahogy szeretném. Először azt hittem, hogy én vagyok a béna, aztán azt, hogy az egérrel van probléma, és végül rájöttem, hogy mindennek a fejlődés az oka. Történt ugyanis, hogy a felhasználók nagy részének kényelmetlen a pontos, precíz egér. A microsoft-nak pedig fontosak a felhasználók, így történhetett az, hogy mindenféle okos algoritmusokat raktak az egér és a pointert mozgató réteg közé. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy a precíz egérhasználat megszűnt.

Szerencsére elég sokan játszanak mindenféle játékkal, és van köztük olyan, aki ért is ahhoz, amit csinál, így nem kellett sokat keresgélni ahhoz, hogy ráleljek erre a nagyszerű leírásra, amiben szépen elmagyarázzák, hogy miről is van szó:

CS:S Mouse Optimization Guide

Pár programról esik szó még a cikkben, ezek:

MarkC Windows 8.1 + 8 + 7 + Vista + XP Mouse Acceleration Fix Builder

Mouse Rate Checker

Mouse Movement Recorder

Azt hiszem minden gépen meg fogom tenni ezeket a beállításokat, mert sokkal pontosabb lett az egér, és ez nem csak a játékok alatt jön jól, hanem sok más területen is (pl. zeneírás, képszerkesztés, stb).

Diablo 3

Nem hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani (kiálltam érte, védtem), de ha valaki azt tervezi, hogy diablo 3-at vesz, írja inkább be a böngészőjébe:

http://error37.com

Olcsóbb, az élmény pedig ugyanaz.

A blizzard meg egy szánalom. Komolyan.

Régiségek a felhőbe

Mostanában sok régi játékot nézegetek, desgin ötletek, és megoldások miatt.

Eközben arra jöttem rá, hogy szeretem a régi játékokat. Gondolhatnánk, hogy ez pusztán elfogult nosztalgikus dolog.

Én azért megpróbáltam összefoglalni mik is azok a főbb pontok, amik miatt a régi játékok jobbak, mint az újabbak:
– inkább a játékélmény volt az előtérben, semmint a grafikai megoldások
– nincsenek végtelenül leegyszerűsítve, csak azért hogy minél többet el lehessen adni belőle
– kiforrottak és nincsenek tele hibával
– az erőforrás igényről nem is beszélek (régi játékok esetén nehéz olyan gépet keresni amin nem futna)
– könnyen hordozhatóak, nem kell mindenhova mindenfélét telepíteni, registry-t másolni, stb
– nem utolsó sorban olcsók

Vegyük alapul pl. a heroes of might and magic (homm) szériát.

A heroes első három része 4 kiegészítőjével 1790 forint. A heroes 6 alaphangon 9000, kiegészítők nélkül.

A heroes első három része a másodperc törtrésze alatt betöltődik, és ennél többet soha, igen soha nem kell várni semmire. A heroes 6 egy nem gyenge gépen (4 mag, 6 Gb ram, stb.) legalább 5 percig csak tölt, utána elindítunk egy játékot újabb 7-8 perc várakozás… Ha véletlenül valaki úgy dönt, hogy visszatöltene egy mentett állást, újabb 7-8 perc várakozásra számíthat. Javaslom mindenkinek, aki megteheti, próbálja ki egymás UTÁN a két játékot. Nem lesz kérdés legközelebb melyik verziót indítja el.

Persze az újban vannak csoda szolgáltatások, amik azért lehetnek jók, pl. az internetre mentett játékok, amiket bárhol lehet folytatni… Igazából nem kell nagyon aggódni ez miatt, a dropbox – junction kombó itt is tökéletesen (sőt tökéletesebben) működik.

Aki ilyet szeretne, annak valami ilyesmit kell csinálni:
Létrehozunk egy mappát a dropbox-ba ahol a mentett játékokat tárolni szeretnénk, pl: c:\Documents and Settings\voji\My Documents\Dropbox\to_cloud\game_saves\homm1

A mentéseket kell ide linkelni, ami az én esetemben itt van: c:\games\Heroes of Might and Magic\GAMES

A teljes utasítás:

junction.exe "c:\games\Heroes of Might and Magic\GAMES" "c:\Documents and Settings\voji\My Documents\Dropbox\to_cloud\game_saves\homm1"

Az eredmény: a mentett állásainkat bárhol, bármelyik gépünkön fojtathatjuk…

Végezetül egy tanulság: 95-ben még senki nem gondolkozott Gb-ban…

Sok boldog end turn-t mindenkinek 🙂

Itunes store stats

Egy erdekes oldal, ami mutatja az itunes alkalmazasainak eladasi statisztikait, orszagokra es tipusokra bontva:
http://www.appannie.com/matrix/ipad/overall/