Proteus is here, ez a jó hír

Egész sokat arduino-ztam, és meglepő módon későn botlottam bele a Proteus-ba, ami eredetileg egy áramkör tervező/modellező cucc, de mellesleg egy egész jó arduino emulátor. Azóta a sarokban porosodik a breadboard, és a kábelkötegek, éljen a digitális világ, és a mérnöki tervezés.

A proteus alapesetben egy fizetős cucc, de aki ki szeretné próbálni innen tölthet egy működő verziót.
A telepítés után még játszani kell vele kicsit, fontos, hogy a MODELS könyvtárban található módosított fájlokat nem csak a telepítés helyén (alapesetben: “c:\Program Files (x86)\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\MODELS”) hanem a library könyvtárban (alapesetben “c:\ProgramData\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\MODELS”) is cserélni kell, különben a másolásvédelem miatt a szimuláció crash-elni fog… Nincs mit tenni, ezek a drm rendszerek már csak ilyenek.

Ha már van egy működő Proteus-unk, akkor érdemes képbe kerülni pár alapfunkcióval. Valamiért túlnyomó többségben indiaiak készítenek oktatóvideókat ehhez a szoftverhez, és ők megmagyarázhatatlan okból az arduino IDE-vel fordítanak, és a fordítás eredményeként előálló hex fájlt töltik be a virtuális arduino chipre. Ez is egy lehetséges mód, de erre a célra sokkal egyszerűbb magát az eszközt használni, arduino IDE nélkül.

Projekt létrehozásnál használhatunk üres projektet, de a legegyszerűbb a From Developement Board opciót választani:

New project

A program pont olyan fapados mint a CAD szoftverek általában (úgy látszik ez minden CAD szoftver speciális képessége), de egy idő után meg lehet szokni / szeretni.

Főbb vezérlő elemek

Alapesetben az egyes tool csoportok nincsenek hotkey-hez rendelve, én a Cubase vonalat követtem, szépen hozzárendeltem az összes főbb funkciót az 1-9 számokhoz. Itt fontos még a P betű, azzal lehet új dolgokat felvenni a palettára, amit aztán az áramkörünkhöz csatolhatunk. Ezek közül a fontosabbak:
– RES: ellenállás
– BATTERY: egyenáram forrás
– BUTTON: gomb
– LED-YELLOW: sárga led

A kábeleket egyébként nem kell direktben összekötni, használhatunk helyette címkéket (Wire Label). Ha két kábelvégnek a címkéje azonos, akkor a program úgy veszi, hogy összekötöttük őket. Ez első ránézésre szokatlannak tűnhet, de végeredményben sokkal átláthatóbbak lesznek a tervezett dolgaink.

Általános szabály, hogy az adott elemek tulajdonságait dupla klikkel tudjuk megnyitni, ahol az eszköz paramétereit állíthatjuk:

Led elem paraméterei

Az arduino esetén az Edit Firmware gomb dob át a kód editorra, ahol standard arduino kódot írhatunk (nem kell külön fordítgatni, a szimuláció indítása során fordul).

A PROBE és INSTRUMENTS fülön találhatók a virtuális mérőműszerek. Itt az alap dolgokon felül van pár igen hasznos tool, mint pl. terminál emulátor, i2c, spi debugger és társai.

Arduino Blink projekt

Az Arduino Blink projekt fájl innen letölthető

Az mindenképp a szimuláció mellett szól, hogy egy egy hibát sokkal kevesebb füsttel meg lehet úszni, mint ha IRL próbálná ki a dolgokat az ember…

No photo description available.
Nem én voltam, de még így is fájt…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.