i (pod) phone hands on

Teljesen véletlenül, az index-es cikk megjelenéséve egyidőben, volt szerencsém kézbevenni, és próbálgatni az iphone-t.
Az Apple-s marketing itt is működik, és elfogult emberek ezrei kántálják, hogy ennél jobb nincs is.

De mielőtt a konkrét iphone funkciókat vennénk sorra, kiemeltem az ipod funkcionalitást (ami fontos állítólag), és mivel ennek is annyi pozitívuma van, hogy már sorolni sem tudom, a kimondott iphone review ez után fog következni 🙂

Az iphone tud zenét lejátszani, és ez jó. Ellenben természetesen itt is a jól megszokott itunes kerül a képbe. Miért nem jó ha az ember itunest használ.

Kultúrált zenelejátszóval bemásolom a zenéket egy könyvtárba, rányomok a könyvtárra, lejátsza. Nem kell, letörlöm a könyvtárat, és másolok mást.

Na aki ehhez szokott, akkor ezt felejtse el, a trendi apple-s emberkék ezt nem így csinálják. Vedd meg a zenét itunes-on. Az majd felmásolja neked, és hallgathatod.
Persze azért másolhatsz te is. De csak mp3-at (flac, ogg -> kuka) természetesen fájl szinten nem, csak itunesba, aki majd felmásolja. Nincs is ezzel baj, hiszen van olyan, hogy playlist. Az ember bemásolja a playlistbe a dolgot, amit szeretne, és akkor olyan mintha egy könyvtárban lenne. Na ha egyszerre több playlistet szeretnél hallgatni? Na olyat ne szeressél mert nem lehet.
És most jön a legjobb. Kitörölsz egy zenét a playlistből, az nem törlődik a zenék közül. Fizikailag csak úgy lehet törölni, ha kikeresed a zenét az összes zene közül ami a podon van, és letörlöd egy másik helyen.

Na ha válogatott zenék vannak különböző előadóktól egy playlistben (és még nem is egy időben másolgattad fel őket), nem úgy vannak tagolva hogy rögtön a másik listában is egymás alatt legyenek, akkor törölhetsz le mindent a podról és másolhatod vissza rá ami még kell. Vagy órákig keresgetheted mit is kell törölni és mit nem. Természetesen a fájlokat sem értelmes névvel tárolja a lemezen, tehát ha valakinek oda akarod adni az egyik albumod, akkor valami 3rd programmal le kell lopnod az ipodról, mert csak úgy lemásolni nem lehet. (vagy felmásolod fájlonként is, de azt meg hallgatni nem lehet 🙂

Ezen dolgokkal még azért együtt lehet élni. Akinek még nem világos, az ipod nem azt nézi, mi van a lemezen, hanem azt, hogy mi van az adatbázisában (amit az itunes ír).
Ebből aztán adódnak gondok, például nem ajánlatos másik gép itunes-éről bármit is másolni rá. Rendszerint ilyenkor az “adatbázis” kicsit megzavarodik (nem tudom hogy sikerült megcsinálniuk, de sikerült) és ezek után ha törölni akarsz a pod-ról a fájl eltűnik a listából, de mégsem törlődik. Na mivel a fájlok nem nevükön vannak nevezve, észre sem fogod venni egyhamar, hogy olyasvalami foglalja a helyet ami igazából nincs is ott, pedig ott van. Amikor már inkonzisztens az adatbázis, akkor már a felmásolás sem egyszerű. A fájlokat felmásolja, de lejátszani már nem tudja őket.
A fenti anomáliák néha maguktól is létrejönnek, a 2 itunes használat csak gyorsítja a dolgot.
Mondjuk biztos azért van, mert én szánalmas módon windows alól használtam az itunest, és az elrontja… (mac verzióval is megnéztem, ugyanez, de arról lentebb)
Apple javítás -> kapcsolódáskor átnézi az összes fájlt, hogy megvan e, és ami nincs azt kiveszi a listából (az ottlévőt ami nincs listában azt nem törli). Természetesen ha valamit kivesz a pod listájából, attól nem küld értesítést, nem ír logot. Minek is azt. Csak összezavarná a tudatlan felhasználót.

Akinek mindez még nem elég. Ha valaki windows alatt használ ipod-ot, akkor felejtse el, hogy azt valaha is fogja mac alatt használni. Ugyanis valamiért nem tűnt az applenak jó ötletnek hogy a windows alatt formázott ipod működjön mac alatt. Persze tudjuk, hogy technikai akadálya nincs (a windowsos fat32 amit azért illene támogatnia a macosxnek is), de gondolom arra apelláltak, hogy a windowsos felhasználók majd sírnak ha valami nem megy, a mac-osok meg azt mondjak, hogy nekik mac alatt megy (egyébként ezt szokták mondani álltalában mindenre) és biztos a windows a szar. Egyébként ha valakinek mac-ja van, ha beleütközik valami problémába, amit mac alatt 3x annyi idő megoldani, mint mondjuk windows alatt akkor sem fogja azt mondani hogy a mac az szar.
Ebben erős az apple, a felhasználói (az a kevés) az igen nagy lojalitással rendelkezik. Pedig látni kell, hogy már mac is intel, és már ott is firefox-ot használnak a legtöbben, sőt thunderbird-et. Egyre inkább mosódnak el a különbségek minden oldalon. Csak míg a microsoft az antikrisztusként nyilvánul meg az emberek szemében az apple nem 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.