Dosbox ipad-en

Nem szeretem az Apple-t mint céget, sőt a termékeiket sem nagyon, de azt el kell ismerni, hogy tablet gyártás kapcsán nem nagyon tudják felülmúlni őket. Lehet méregetni mindenféle eszközzel (Android, Windows, Kindle fire), de valamiért az iPad évek óta pont azt tudja, amit kell, míg mások csak keresik az utat, több kevesebb sikerrel.

Ahogy élesedik a verseny a piacon, úgy puhul fel az Apple is, és kezdi átvenni az új trendeket. Pl. az új ipad már alapból tartalmazza a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentáció készítő programot, no meg a garage band-et. Ezekért régen még kb. 40-50 usd-t kértek. Aztán ott van a legnagyobb probléma az emulátorok kezelése. Amit elviekben nem lehet. Volt pár emulátor az app store-ban, amit engedélyeztek, leszedtek, és a végén sokan csak ezért váltottak iOS-ről, vagy jailbrake-eltek, mert megunták ezt az állandó huzavonát.

Ellenben verseny van, és hasonló program máshol is elérhető, ezért mára már teljesen magától értetődő, hogy van dosbox ipad-re, és még jailbrake-elni sem kell, hogy alkalmazásokat másoljunk fel rá. Hogy ez működjön az alábbit kell tenni:

Első körben megvenni az app store-ból az IDos 2 nevű alkalmazást (0.5 eur)

Ezek után jöhet a konfiguráció módosítása, és a fájlok másolása. Erre érdemes az iFunBox classic  alkalmazást használni. Ahhoz, hogy ez működjön, a gépen szükséges egy működő ITunes ami már össze van kapcsolva az iPad-el. Ha ez megvan, akkor az itunes-nek már futnia sem kell, az IFunBox elintézi a többit.

Az iDos alkalmazásokat itt találjuk: Ipad / User Applications / iDOS 2 / Documents /

snap068

Ide másolhatjuk az alkalmazásainkat, amiket aztán használni szeretnénk az ipad-en.

Alap esetben az iDos egy választó képernyővel indul, ezt kikapcsolhatjuk oly módon, hogy szerkesztjük a dosbox configot (dospad.cfg) és kiszedjük belőle az utolsó sort (play) vagy módosíthatjuk magát a play.bat-ot is, úgy hogy kitörlünk belőle mindent. Ekkor egy kurzort fogunk kapni, lépkedhetünk a könyvtárakban, futtathatjuk a fájlokat.

2015-03-03 18.55.29

Érdemes a programokhoz saját indító fájlokat készíteni (én start.bat) fájlokat csináltam. Így lehetőségünk van a programok egyszerű indítására.

 

 

2015-03-03 18.56.09

 

Pl. ha cd romot kell szeretnénk mountolni a  start.bat-ban:

imgmount d ".\jadg.gog" -t iso -fs iso
dg.exe

Parancssorból gyakorlatilag a dosbox összes paraméterét módosíthatjuk, nem szükséges konfigurációs fájlokat készítenünk. Pl. kikapcsolhatjuk az ems támogatást:

config -set "dos ems=off"

A lehetőségekről bővebb leírást lehet olvasni a DosBox wiki oldalán.

És természetesen minden fut teljes képernyős módban is.

2015-03-03 18.57.23

És hogy milyen játékokat érdemes kipróbálni érintőképernyőn DosBox alatt? Nagyjából ezeket: http://www.gog.com/mix/touchscreen_dosbox_games

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.