Wifi optimalizálás, avagy harc az erőért

Pesten a népsűrűségnek, és a wifi hálózatok terjedésének megvannak a maga jótékony hatásai. Soha se volt jó a jel a pesti lakásban, de azért amikor minden 5 csomag request timeoutra futott, elkezdtem komolyabban venni a problémát. Gondoltam leírom milyen út vezetett a megoldáshoz, később még jól jöhet.

Nulladik lépésként ellenőrizzük, hogy az internet kapcsolattal, vagy a wlannal van probléma. Elég kellemetlen, ha órákat töltünk a wlan kapcsolat állítgatásával, közben az internettel van probléma. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy elfelejtjük a wlant, nézünk egy ping -t google.com-ot, esetleg speedtest.net-et, és ha minden rendben, megismételjük ezt vezeték nélküli hálózatról is.

Ha csak a wlan része a problémás a dolognak, akkor jöhet az érdemi munka. Első körben mindig próbáljuk meg frissíteni a router szoftverét, mert lehet azt próbáljuk megoldani épp, amit a router készítői már megoldottak (mondjuk 2 éve).

Ha ez megvan, és a helyzet nem javult, akkor a “mi mindent megtettünk” felkiáltás mellett végre széttúrhatjuk a gyári beállításokat.

A hullámformából következik egy csomó dolog (például, hogy nem kell vezeték…), de ami minket most a legjobban zavar az a hullámok között fellépő interferencia. Ha sok wlan van egy helyen, akkor azok hajlamosak összeveszni a csatornákon, ami elég rossz hatással van hálózatunk működésére. Azt, hogy pontosan mi is történik körülöttünk a Wifi Analyzer nevű programmal meg tudjuk nézni, akár a telefonunkon is. Itt kell választani egy olyan tartományt, ami viszonylag kevésbé belakott. Nálam ez a 12 csatorna volt (a routerek általában az alacsonyabb csatornákat lakják be, és ott harcolnak egymással).

Első beállításunk tehát:

Channel: 12

Ha nagyon terhelt a hálózat, akkor érdemes még a csomagméretet kisebbre venni, mert kisebb csomagokba kevésbé tud belerondítani bárki. Ha ezt az értéket túl kicsire vesszük, akkor járhat sávszélesség vesztéssel, de:  inkább legyen egy lassú de állandóan működő hálózatom,  mint egy gyors, de néha nem működő változtat.

Fragmentation Threshold: 1024

Ilyen helyzetben alap, hogy minden sok sok crc-vel fogunk ellátni, hogy minél nagyobb hibákat is tudjanak javítani az eszközeink, tehát:

Preamble Type: Long preamble

Ha az életben maradásért (na jó nem, csak stabil internet kapcsolatért) küzdünk, akkor mindenféle optimalizációt (mint a rövid gurad intervallt, csomag összefűzést kapcsoljunk ki):

Short GI: Off

Aggregation: Off

És lőn nagy öröm, boldogság, éjszakákat átívelő stream-ek.

A végén megjegyezném, hogy -1 lépés az, hogy ne vegyük meg a legolcsóbb és legrosszabb minőségű routert. Törekedjünk az ismert, bevált márkákra (asus, cisco, linksys, stb), és ezekből se a kategória alját vegyük, hanem a kb. 2-3000 huf-al drágább középmezőnyből válogassunk. Olcsó noname routereknél nem ritka jelenség, hogy nagy mennyiségű adattól túlmelegednek/belassulnak, vagy egyszerűen sok élő kapcsolattól meghalnak, és ezekre a problémákra rendszerint csak egy drágább router vásárlása jelenti a megoldást.

One Reply to “Wifi optimalizálás, avagy harc az erőért”

  1. Ehhez még hozzáfűzném hogy érdemes egy olyan wifi routert választani,amiben állitható az RSSI (Read Signal Strenght Indicate) távolsága,és ez alapján állitja be az ACK timeoutot.
    Illetve tartalmaz olyan beállitási lehetőségeket amiben a különböző algoritmusok választhatóak és ezáltal az adat konvergencia változtatható.
    PL az EWMA (Exponential Weighted Moving Average ) elég drasztikusan izolálja egymástól a csatornákat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.