Hivatalok

Őszintén bevallom, ma egy kicsit kiábrándultam a bürokráciából.
Ámbár eddig is tudatában voltam, hogy minden ami más fejlett országban egyszerűen működik, itt bonyolult, és természetesen nem is működik. Ezt simán betudtam a hungarikumnak, meg magyar nemzeti öntudatnak, hogy mi mindenkinél okosabbak vagyunk, és ha mást nem is, de megmondani azt megtudjuk, mit hogyan kell.
Na de ma kaptam egy levelet a kedves adóhatóságtól. A levél lényegi része:

Elmulasztottam a negyedéves bevallásom -> bírság, 15 napon belül fizessem be -> és figyelembe vettek mindenféle körülményeket, ezért “csak” 60 ezer.
Fellebbezni lehet, az is kb. 6000 ft lesz.

A dolog rendben is lenne, de ha valami hiányzik, nem lenne illendő egy figyelmeztetés, telefonon megkeresés, kapcsolatfelvétel. Végülis csak százezreket fizetek be, nagyából a semmiért (+ a könyvelőt is fizetni kell, hogy be tudjam nekik fizetni ezeket a pénzeket). Egy telefont/levelet már nem fedez a keret?

Sebaj, ez egy ilyen ország, mondjuk nem értem miért csodálkoznak, hogy nincs adózási morál, amikor ahol csak lehet a hivatal nemhogy segítene az embernek (amiért van), hanem inkább belerúg.

Na de ezek után nekiálltam utánna járni a dolgoknak, és kedves könyvelőm rávilágított arra a szimpla tényre, hogy én éves bevalló vagyok, így nekem nem is kell bevallanom a mostani negyedévre semmit.

Igazából az a szörnyű, hogy már meg sem lepődök az ilyesmin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.