Prometheus – kritika

Általában nem szoktam kritikát írni filmekről. Ha tetszik egy film, nem foglalkozok az apróságokkal. Amennyiben egy film nem tetszik, kár rá vesztegetni az időt és a (tár)helyet, hogy leírjam mennyire nem jó.

Most mégis kritikát írok. Nem csoda, hogy ez a film megosztja a kritikusokat, mert engem is megosztott.

a; A film zseniális, mert nem egy sablon amerikai történet (jó vs. rosz, vagy jelen esetben ember vs gonosz alien). Vannak dolgok, amikre következtetni kell, nem készen kapja a néző, becsomagolva, és masnival átkötve.

b;A film csapnivaló, és itt nem az olyan sallangokra kell gondolni, hogy nem megfelelő a látványvilág, a szereposztás, vagy vontatott a cselekmény. Ilyen szempontból a film teljesen rendben van, ehhez értenek már hollywoodban. A probléma pont a következtetésekkel, és a nézőre bízott miértek megválaszolásával van. Vagy velem van a probléma, vagy a film nem ad elég információt a felmerülő kérdések megválaszolásához, kikövetkeztetéséhez.

Lehet mondani bármit (hogy ez művészet, meg nézői szabadság), de szerintem egyszerű anyagi érdekek rejlenek ez mögött.

Véleményem szerint a készítők, az alábbi forgatókönyvben gondolkoztak, és csak ez után keverték bele az alien-eket a dologba.

  • siker = sok pénz,
  • hiányos történet = folytatás
  • folytatás = sok pénz

Értem én ezt, de nem tartom korrektnek. Egy teljes áron megnézett film, egy egyszerű történetet se tud úgy prezentálni, hogy ne maradjon legalább annyi nyitott kérdés, mint amennyit megválaszol (ez még az x-aktákban elment, mert az egy sorozat, de azt is utáltam, épp ezért). Ha így állunk, akkor hívják a filmet Prometheus I. rész-nek (mondják meg előre, hogy lesz még x darab mert kell a pénz), és ne próbálják azt mondani, hogy ez egy teljes, egész estés történet.

Ennek ellenére a film megnézését ajánlom, főleg ha valakit érdekel az alien világ.

Aki még nem látta, itt hagyja abba az olvasást, mert megpróbálom sorra venni azokat a hibákat, amik nálam már egyenként is kiverték a biztosítékot.

A legelső probléma már a két eltévedt ember a komplexumban. Az űrhajóban volt egy teljes térkép a helyről, az emberek koordinátáiról, sőt rádiókapcsolat is volt (a vihar alatt is). A két szerencsétlen ennek ellenére ELTÉVEDT, és nem talált ki úgy, hogy korábban indultak (a csapat másik fele kb. 5 perc alatt ért vissza az űrhajóhoz, és abból kb. 2 perc alatt jutottak ki a komplexumból). Hmm…

Aztán ott a két eltévedt halála. Az tiszta sor, hogy senki nem látta, hogy meghaltak, mert épp szexelt a kapitány, és a szöszi. De volt rádiókapcsolat, volt videó kapcsolat. Egy ilyen modern űrhajó, egy ilyen küldetés alatt nem rögzít MINDEN kommunikációt? Elfogyott a tárhely, vagy elfelejtették megnyomni a record gombot? Vagy mi? A többieknek csak vissza kellett volna nézni és kész… Hmm… #2

A legcikibb jelenet mégis az, amikor a két lány egy guruló C alakú alien űrhajó elől menekül. Az egész olyan, mint amikor megmondták, hogy kell valami nagy, és látványos a filmbe, ami feszültséget kelt. Gurul feléjük egy hatalmas űrhajó, az egyik félreáll (???) a másikat meg agyonnyomja… Aztán még a végén rádől az egész a túlélő lányra is, de egy kis szikla megtartja felette, és kimászik alóla… Mindezt több percen keresztül, egyszerűen vicc az egész. Tudom, hogy kell a drámai hatás, de ez gáz. Ennél már az is jobb lett volna, ha ráesik a hajó az egyikre (a másiktól meg jó messzire). (ez már annyira ciki volt, hogy ide már azt se írom, hogy hmm…)

Aztán nézzük milyen kérdésekre nem kaptunk egyértelmű választ:

–          mi is volt a céljuk a földel

–          mit is akartak kezdeni azzal a sok fekete folyadékkal

Nekem van egy elméletem, amivel valamilyen szinten értelmezhető a film, de úgy érzem, hamarosan sok elmélet lesz ezzel kapcsolatban.

Vegyük sorjába mi is történhetett:

Csináltak egy olyan biológiai fegyvert, ami bár elpusztít minden életet, valójában biztosítja az újrakezdést is (humánus tömegpusztítás). Ezt kipróbáltak egy mindentől távol eső, az életre alkalmas, de még lakatlan bolygón, a földön (akkor még csak az anyagot, nem a bombát magát). Ennek mellékhatásaként ott kialakult az élet, és közvetve az emberi faj is (első jelenet a folyóval).

Ha már így történt, vizsgálódtak, hogy akkor ez, hogy is működik a gyakorlatban, és működött. A vizsgálatok eredményeként az emberek látták az enginereket (ez eredményezte a barlangrajzokat).

Ezek után történt egy baleset az anyagot előállító bolygón, aminek eredményeként létrejöttek az alienek (kirobbant mellkasú enginer hullák). Persze rejtély, hogy miért maradt magára a bolygó, és a komplexumok, űrhajók (annyira titkos volt a kísérlet, hogy senki nem tudott róla? Vagy renegátok voltak?), de ettől most tekintsünk el.

A tégelyek bombák voltak, amik élesítés után aktiválódtak, és elpusztítanak minden élőt, új lényeket teremtve. A fej-es terem volt a test chamber, fej szolgálhatott a tesztalanyokkal való kommunikációra (vagy bármi). Ezt aktiválták a földi látogatók, és így mutálódtak el a giliszták (akik időközben  belakták a helyet), tojás rakó kis gonosz arctámadókká.

A sztori többi része már világos, bár a fenti dolgok teljesen másként is történhettek (pl. a fekete dolog nem is fegyver volt, hanem egy élettelen bolygó benépesítését célzó vegyi anyag).

És, hogy hogy kapcsolódik ez a többi filmhez, hát így: A nyolcadik utasban pedig erről a bolygóról szállított egy tojást egy enginer kutató hajó további tanulmányozásra, amikor meghibásodott, és azt találják meg az emberek az űrben.

A kérdés, amire nem találtam még elméletben sem a választ, hogy 2000 évnyi hibernálás után miért indult el az űrhajó a föld felé, és miért volt rajta annyi tégely?

Nem akart senkivel kommunikálni, vagy csak körbenézni, hogy mi van (a többi hajóval, többi emberrel, stb.)? Vagy ez megtörtént pár pillanat alatt, csak azt nem láttuk?

Ha valakinek más elmélete van, vagy tudja a választ, írja meg commentbe. Érdekel, tényleg 🙂

5 Replies to “Prometheus – kritika”

  1. Hogy 2000 év után miért indult el? Mert a misszió a föld reterraformálásáról szólt. És miért annyi tégely? mert nagy a föld, sé sok az élőlény, akiknek ha nem visznek elég anyagot, hamar elhappolják a többi elöl 🙂

  2. – mi elől menekültek az enginerek: elszabadult a biológiai fegyver és jöttek valahonnan a xenomorph-ok (Alien-ek), ezt támasztja alá az a jelenet ahol a két eltévedt tudósember talál sok hulla Space Jockey -t, és jól megállapítják hogy a belülről kifelé robbant ki a mellkasunk -> ez a haláluk oka.
    – mitől/miben haltak meg: lásd előzőek.

    A Földet szerintem nem terraformálták (Zsooooti gondolatával ellentétben) hanem így találták / volt, de szerves élet nélkül -> csináltak saját képükre (DNS-ükre) életet, de hogy mi okból az nem derült ki (majd a 2. részben… 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.