Pro gamer settings

Az online játékokban általában a játékoson múlik mennyire jó, a teljesítményét – mint a technikai sportoknál általában – befolyásolhatja, hogy milyen beállítások mentén éri el az adott eredményeket. Nem állítom, hogy a profi beállítások használatával valaki jobb/rosszabb játékos lesz, de a mögöttük lévő gondolatok lehetnek érdekesek.

Azt hihetnénk, hogy a top játékosok kihasználják az egerek, billentyűzetek (és más egyéb fő támogatók által kínált hardverek) képességeit, de a színfalak mögé tekintve, érdekes dolgokat tapasztalhatunk.

Az egér, billentyűzet, terén minden profi ligára igaz az egy gomb – egy akció elv. Tehát ha egy gomb lenyomására több dolog is történik a játékban, akkor az csalás. Ezáltal a makrók, és minden extra funkció amit ezek az eszközök nyújtanak alapból nem használhatóak.

Ha már az egereknél tartunk, szintén érdekes, hogy a legtöbb profi játékos 400dpi körül használja az egeret,  miközben a gamer egerek dpi képessége az egekbe szökött. Pedig ha belegondolunk, a túl érzékeny egérrel több gond is van. Például jobban felszedi a hibákat, ami az egérpadon jelentkezik, az input nem interpolál…

A felbontás kapcsán pedig gyakran feltűnik a 4:3-as képarány, ami igen csak nem standard a mai monitoroknál (az 1024×768 felbontásról már nem is beszélve).

A 16:9 felbontásokkal szemben az a kifogása a legtöbb játékosnak, hogy a szemnek mozognia kell, ha a teljes képet szeretné látni, míg 4:3-ban jobban tud az ember fókuszálni, nem vonja el a figyelmét az, ami a képernyő szélén történik (pl. minimap). Az alacsony felbontás ráadásul garantálja, hogy bármivel játszunk, a elég nagy FPS-t érjük el. A 4:3-as felbontáshoz kapcsolódik, hogy a beállítást, úgynevezett “black bar” módban használják, tehát a kép nem scale-ződik ki a monitorra, hanem a két oldalon két fekete csík van.

És akkor mire is figyeljünk gamer eszközök vásárláskor ennek fényében:

  • egér esetén az eszköz tudja az 1000Hz frissítést
  • ps2 billentyűzet
  • monitor, ami tud 120Hz-es frissítést

Források:

http://www.tobyscs.com/optimal-mouse-settings-csgo/

https://docs.google.com/spreadsheets/d/12PSHqb8Vwg8rSCOkGjbbsj8iBsm8p52jOLffDc88iy8/edit#gid=0

http://team-dignitas.net/articles/blogs/CSGO/6033/Set-Up-CSGO-like-the-Team-Dignitas-Pros

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.