Windows 8 remote desktop

Réges régen, még windows xp alatt a sikerült csinálni egy jó Remote Desktopot. Egyszerűen jobb volt mint az akkori alternatívák, vitt át hangot, képet, nyomtatókat, eszközöket, vágólapot, bejelentkezés nélkül is működött, stb. Szerettük.

Ezt a bravúrt windows 7-ben már nem sikerült megismételni, történt ugyanis, hogy még gigabites hálózaton is akadozik a Remote Desktop frissítése… Ezen Remote Desktop 8-ra történő frissítéssel, lehet segíteni, de az eredmény nem lesz tökéletes. Szerencsére többek között ezt a hibát is orvosolták a windows 8-ban, de nem a Microsoftról beszélnénk, ha a dolgok egyértelműek lennének (pl. a felhasználó név az felhasználó név, a típus az pedig típus).

Ha valaki viszont először próbál csatlakozni windows 8-as gépre, jó eséllyel a felhasználónév, és a jelszó megadása után az alábbi képernyővel fog találkozni:

snap082

 

A probléma, hogy arra már nem telt a kedves fejlesztőknek, hogy a felhasználói adatbevitelt rendesen megcsinálják, mert akkor 3 részből kellene, hogy álljon:

  • Felhasználó név
  • Jelszó
  • Felhasználó típusa (local, online, esetleg custom?)

Ez utóbbi ugyanis elég fontos, nem mindegy, hogy online microsoft accounttal, vagy csak a lokális gépen lévő felhasználónkkal szeretnénk bejelentkezni. Az interneten a legtöbb helyen azt a megoldást javasolják, hogy mentsük el a kapcsolatot rdp fájlba, és abba írjuk bele az alábbi sort:

enablecredsspsupport:i:0

Ezt azt eredményezi, hogy az mstsc nem akar majd felhasználónevet, és jelszót küldeni, hanem már azt is a remote sessionben kell beírnunk. Nem rossz, de a korrekt megoldás az, hogy a felhasználó típusát jelöljük a felhasználónév mezőben.

Lokális felhasználók esetén:

WORKGROUP\username

Online microsoft accountok esetén:

MicrosoftAccount\username

 

És láss csodát már működik is…

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.