Chocolatey finomságok

A minap elég sok alkalmazásból frissítettem verziót, és ennek kapcsán felmerült bennem az ötlet, hogy kellene készíteni egy programot, ami felveszi pontosan mit csinálnak az adott telepítők, és az rpm-hez hasonlóan egy univerzális csomagot készítene az ily módon rögzített adatokból (fájl és registry módosítások).

Ezt nem lehetetlen megcsinálni, elvégre a sysinternals process monitora is valami hasonlót csinál (csomagot nem készít, de a módosításokat szépen megmutatja). Ez egy elég jó kiindulási alap lehetne, és ha jól emlékszem open source is. Persze lennének problémák mindenféle varázs guid-ot generáló komponens regisztrációkkal, kiszűrni mi tartozik a telepítőhöz mi nem, nomeg a file formátuma, operációs rendszerenként eltérő műveletek. De hát a problémák azért vannak, hogy az emberek megoldják őket 🙂

Mivel időm nincs, gondoltam segítségül hívom a google-t, és megnézem, van e már ilyen. Sajnos pont ilyen nincs (szóval valaki aki lelkes, és ideje van igazán megírhatná), ellenben van egy sokkal egyszerűbb (de legalább vicces fejlesztők által készített) alternatíva, a Chocolatey.

Ez egy primitív apt-get windowsra, a felhasználók egyszerű scripteket készítenek, és egy leírót. A script általában letölti a telepítőt, felrakja silent módban a gépre. Update során megnézi a leírót, van e újabb verzió, ha van akkor ezt a folyamatot megismétli az újabb scriptel.

Értelemszerűen uninstallálni nem tud (az enyém tudna, bibibiii), és a csomagok terén is vannak még hiányosságok (pl: pspad, plex, winamp, fences, hypersnap még nincs), de a dolog működik, és még így is nagy könnyebbség, hogy nem kell kézzel frissítgetni mindent. A hiányzó csomagokat pedig bárki elkészítheti (én pl. hétvégén a felsoroltakat megcsinálom), és a support is csodás (vasárnap este írtam, hogy egy csomag hibás, másnap reggelre jött a válasz, hogy javítják).

Szóval egyenlőre maradnak a nagy álmok, az univerzális windows telepítő csomagot készítő alkalmazást illetően, aztán majd egyszer ha sok időm lesz (pl. elfogynak a synctocloud feladatok), akkor lehet nekiállok…

Addig is: The chocolatey gods have answered your reuest! Yipieee!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.